Infobar icon

Nezmeškajte ZĽAVU až 20 % na produkty značky Cotton & Sweets

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako odnaučiť dieťa od cumlíka?

Každé dieťa sa narodí so sacím reflexom. Ten mu pomôže prežiť, nakoľko vďaka nemu dokáže dieťa prijať potravu. Počas sania – cicania, sa v mozgu dieťaťa odohrávajú procesy, ktoré ho dokážu upokojiť a bábätko môže dokonca pokojne zaspať.

Nepokojné detičky sa dokážu vďaka cmúľaniu upokojiť aj počas náročného obdobia prerezávania zúbkov, to však neznamená, že majú byť vkuse prisaté na mamin prsník alebo fľašu. Preto sa takýmto detičkám ponúka cumlík. Ten pomáha aj v tomto náročnom období prerezávania zúbkov.

Sací reflex však časom odznieva, no dieťa, ktoré si na cumlík zvyklo si ho bude vyžadovať ďalej. V prípade rýchleho odňatia cumlíka môže dôjsť k cmúľaniu prstov, hračiek alebo perinky či bavlnenej plienky. Tento spôsob nie je najvhodnejší a ani najhygienickejší. U dieťaťa môže dokonca spôsobiť traumu.

Kedy odučiť dieťa od cumlíka?

U každého dieťaťa je to individuálne a závisí to aj od intenzity používania cumlíka. Ak sa to mamičkám podarí do jedného roku, tak je to úspech. Najneskôr však treba od cumlíka odučiť do troch rokov veku dieťaťa.

Podľa odborníka je jednoduchšie dieťa odučiť od cumlíka ako od cmúľania prstov alebo iných pomôcok, ktorými si cumlík dieťa nahrádza.

Existuje viacero postupov a rodičia si musia vybrať taký, ktorý bude vyhovovať im aj dieťaťu. Toto obdobie si totižto vyžaduje zvýšenú pozornosť rodiča, ktorý sa musí pokúsiť dieťa rozptýliť alebo upokojiť iným spôsobom.

 

Metódy odúčania od cumlíka

V obehu je verzia, že dieťa sa samo rozhodne, kedy cumlík prestane používať. Cmúľanie cumlíka je ako zlozvyk, ktorý treba odstrániť. Dieťa tomu ešte nerozumie a tak čakať, kým to dieťa samo pochopí a cumlík odmietne nie je najmúdrejšie.

Rodičia skúšajú výmenu cumlíka za obľúbenú hračku, alebo odmenu. Iný zase strihajú cumlík a skracujú saciu časť.

Ďalšou technikou je potrieť cumlík niečím, čo dieťa nemá rado. Napríklad horčicou. Dieťa si tak spojí tento zlozvyk s nepríjemnou chuťou a samo bude cumlík pýtať čo najmenej.

Ak je dieťa väčšie, používa sa aj príbeh o cumlíkovej víle. Cumlíková víla zbiera cumlíky od väčších detí a nosí ich malým detičkám, ktoré ešte cumlík nemajú. Za odmenu im prinesie obľúbenú hračku.

Postupne zbavovanie sa cumlíka je pre dieťa prirodzené a spôsobuje menej stresu ako rýchle jednorázové odstránenie. Dieťaťu ho podávame menej často, rozprávame sa s ním, zabavíme ho.

 

Tipy na odučenie od cumľa:

  • Buďte rozhodnutí v tomto procese neustúpiť, možno budete zúfalí a unavení, ale ak raz začnete tento proces, tak ho dokončte.
  • Začnite s odúčaním v pokojnom čase. Nie v čase choroby alebo v čase príchodu nového súrodenca.
  • Deti siahajú po cumlíku keď sú unavené, nudia sa alebo sú nervózne. Doprajte preto v tomto období dieťaťu viac spánku a oddychu.

 

Prajeme vám veľa síl a trpezlivosti v tomto neľahkom boji. Nájdite si svoj vlastný spôsob, lebo len vy poznáte svoje dieťatko najlepšie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia