Infobar icon

Nezmeškajte ZĽAVU až 20 % na produkty značky Cotton & Sweets

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako odplienkovať dieťa?

Naučiť deti od plienok nie je jednoduchá úloha. Existuje množstvo tipov a trikov, ktoré majú mamičky už vyskúšané, a podávajú si ich ako osvedčené rady.  Každé dieťa je však individuálne, a tak odpoveď na otázku, kedy začať s odplienkovaním a akú metódu si vybrať, je na konkrétnej mamičke.

Mamička pozná svoje dieťa a vie, čo môže skúsiť a kedy. Dieťa by malo byť dostatočne zrelé a chápať súvislosti týchto krokov. Niektoré deti môžu začať s odplienkovaním okolo jedného roka. Vo veku dvoch rokov, to už dokáže väčšina detí.

Na odplienkovanie treba ísť postupne. Deťom netreba brať plienky nasilu a nárazovo. Je vhodné sa s nimi v tomto období o tejto problematike veľa rozprávať a vysvetľovať, aby si uvedomili súvislosti.

Tipy pri odplienkovaní

Ak sa rozhodnete s odplienkovaním začať, prečítajte si naše tipy, na čo nezabudnúť.

  1. Na dieťa netlačte. Dieťa za správne použitie nočníka/toalety pochváľte, ale nikdy ho netrestajte za to, že sa stala nehoda.
  2. Rozprávajte sa veľa v tomto období o tejto potrebe. Možno sa vám to bude zdať nevhodné, ale ak idete na toaletu, dieťa možno zo zvedavosti príde za vami. Neposielajte ho preč, ale pekne mu vysvetlite, čo sa toalete vykonáva.
  3. Pekný nočník, ktorý dieťatko zaujme je tiež veľký pomocník.
  4. Majte po ruke dostatok náhradného oblečenia na prezlečenie.
  5. Naučte sa odpozorovať režim vyprázdňovania a zvyky dieťaťa. Niektoré deti vykonajú potrebu hneď po zobudení, iné po raňajkách. V tomto období to všetko sledujte a tak môžete dieťatku pomôcť včas na nočník.
  6. Pri nehode zachovajte pokoj a rozvahu. S láskou dieťatko umyte a oblečte a zapojte do upratovania nehody. Môže odniesť oblečenie do práčky, alebo pomôcť poutierať podlahu. Počas toho vysvetľujte.
  7. Obrňte sa trpezlivosťou a pokojom. Toto obdobie je náročné aj pre vás aj pre dieťa.

 

Pomôcky pri odplienkovaní

Pri odplienkovaní si hneď pomyslíme na to, ako dieťatko bude samo chodiť na nočník, prípadne na toaletu. Zabezpečíme teda vhodný nočník, nadstavec na wc, schodíky. Avšak tento proces je postupný a medzi pomôcku, ktorá vám v tomto období pomôže patria aj tréningové nohavičky.

Tréningové nohavičky

Tréningové nohavičky sú detské nohavičky, ktoré majú absorpčnú vrstvu. Táto vrstva pomáha pri nehodách, ktoré sa pri odplienkovaní stávajú.

Sú vhodné pre deti, ktoré už skúšajú samé chodiť na nočník, ale niekedy nestihnú. Dieťatko si ich dokáže obliecť aj samo, pričom pri plienkach je odkázané na dospelých. Už pri obliekaní týchto nohavičiek sa tak môže učiť.

Sú pohodlné a v prípade potreby si ich dieťatko vie rýchlo samo stiahnuť. Absorpčné jadro slúži ako poistka, ktorá ochráni oblečenie, ale dieťatko pocíti vlhkosť. To ho núti upozorniť na to, že potrebu vykonalo a spájať si súvislosti. Dieťa isto nebude chcieť byť v mokrom oblečení, je to pre neho nepohodlné, a tak vám o nehode dá vedieť. To je priestor pre láskavý prístup a vysvetľovanie.

Tréningové nohavičky sú určené chlapcomdievčatám. Majú navyše veľmi pekné obrázky a farby, ktoré sa deťom budú páčiť. Sú vyrobené z príjemných materiálov a majú pohodlný strih. Dieťatku umožňujú bežný pohyb. Pohodlne ich vyperiete v práčke. Pozor na sušenie, neodporúča sa ich sušiť na radiátore, aby sa nepoškodila PUL vrstva.

Prajeme vám veľa trpezlivosti v tomto období. Aby ste to zvládli v pokoji a vaše dieťatko sa rýchlo naučilo na nočník.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia