Infobar icon

Nezmeškajte ZĽAVU až 20 % na produkty značky Cotton & Sweets

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako vybrať správny cumlík pre vaše bábätko?

 

To, či dieťa bude používať cumlík, alebo nie, závisí od množstva faktorov. Každé bábätko je iné a preto nemožno povedať, že všetky budú obľubovať cumlík od prvej chvíle. 
Isto to závisí aj od rozhodnutia rodičov, či svojmu bábätku cumlík ponúknu, ako aj od toho, aký typ cumlíka dajú bábätku vyskúšať. 

Na trhu je veľké množstvo cumlíkov. Najdôležitejšie faktory, ktoré rozhodujú pri výbere, sú predovšetkým tvar sacej časti a materiál, z ktorého sú cumlíky vyrobené. Cumlíky by mali spĺňať najprísnejšie kritéria a normy. 

 

Prečo cumlík?

Sanie - cmúľanie je reflex. Je to sací reflex, s ktorým sa deti narodia a je dôležitý pre prežitie. Deti prijímajú po narodení výživu prostredníctvom sania z prsníka ženy alebo z dojčenskej fľaše. 
Cmúľanie cumlíka sa odborne nazýva nenutritívne sanie, to znamená, že prostredníctvom tohto sania bábätko nedostáva žiadnu výživu. Ale aj toto cmúľanie má svoje výhody.

Mnoho názorov je pre i proti používaniu cumlíka, ale dajte na svoj rodičovský inštinkt. Vy poznáte svoje bábätko najlepšie.
Je vedecky dokázané, že sanie cumlíka dokáže dieťa upokojiť. Niektoré deti dokážu pri cmúľaní zaspať, iné si zase cumlíkom uľavujú od bolesti pri prerezávaní zúbkov. 
Sú však deti, ktoré cumlík odmietajú a preto nie je vhodné nasilu dieťaťu cumlík vnucovať. 


Dôraz na kvalitu materiálu

Pri výbere cumlíka sa zamerajte na materiály, z ktorých je vyrobený. Materiály, ktoré sa používajú na výrobu, majú spĺňať prísne požiadavky a normy, predovšetkým normu EN1400-A2. Nemali by obsahovať zdraviu škodlivé látky ako BPA, PVC a ftaláty.

Na výrobu sacej časti cumlíkov sa používa prírodný kaučuk alebo vysokokvalitný medicínsky silikón. 
Rozoznáte ich jednoducho na prvý pohľad. Prírodný kaučuk je žltkastej farby a silikón je priehľadný. 

 

Kaučukový cumlík
Kaučukové cumlíky sa vyrábajú s ohľadom na prírodu. 
Napríklad sacie časti cumlíkov BIBS BOHEME (alebo firma BIBS vyrába kaučukové cumlíky, ktoré) sú vyrobené z prírodného kaučuku - miazgy, zo stromu Hevea a to šetrnou metódou. Miazga sa odoberá pravidelne tak, aby strom netrpel.
Takéto cumlíky sú 100% prírodné, ekologické, v prírode rozložiteľné a hlavne, bezpečné aj pre tie najmenšie bábätká, vhodné už od narodenia. 

Deti obľubujú chuť prírodného kaučuku a preto sú tieto cumlíky veľmi obľúbené. 
Nebojte sa žltej až hnedastej farby. Tá je typická pre prírodný kaučuk. 
Kaučukové cumlíky sú mäkšie ako silikónové. 

 

Silikónový cumlík

Na výrobu cumlíkov sa používa väčšinou kvalitný medicínsky silikón. Je priehľadnej farby a je na rozdiel od kaučukového o čosi tvrdší.

Niektoré deti však uprednostňujú práve cumlíky zo silikónu, lebo sú bez chuti. 
Výhodou silikónových cumlíkov je ich vyššia odolnosť. Sú trvácnejšie a viac vydržia v období prerezávania zúbkov. 

 

 

Aký tvar cumlíka vybrať?

Tvar cumlíka má taktiež vplyv na to, či si ho dieťa obľúbi alebo nie. V našej ponuke nájdete cumlíky rôznych tvarov. 
Cumlíky sa všeobecne dajú zaradiť podľa tvaru na anatomický, symetrický a guľatý. 

Anatomický cumlík je najbežnejší a odborne sa nazýva aj ortodontický. Tvar cumlíka je okrúhly a zo spodu plochší. Do úst sa vkladá guľatou časťou hore. Má za úlohu zaistiť správnu polohu jazyka pri saní. Odporúčajú ho aj zubní lekári. U nás ho nájdete v krásnej kolekcii BIBS Couture

Symetrický cumlík pripomína tvarom bradavku. Nezáleží na tom, ako si ho bábätko do úst vloží, pretože má zhora i zo spodu rovnaký tvar. 

Guľatý cumlík inak nazývaný aj okrúhly alebo “čerešnička” bol veľmi obľúbený a bežne dostupný. Nájdete ho napríklad v kolekcii cumlíkov FRIGG Daisy

Ak chcete vyskúšať, aký tvar si dieťa vyberie, siahnite po sade TRY IT od firmy BIBS. Táto sada je obsahuje všetky tvary cumlíkov i oba materiály. Môžete tak zistiť, ktorý cumeľ si bábätko vyberie a potom zakúpiť už len túto variantu.

Dôraz pri výbere cumlíka treba venovať aj vonkajšej časti. Najnovšie detské cumlíky sú navrhnuté tak, aby sa vonkajšia časť čo najmenej dotýkala detských úst a nedráždila tak pokožku a pery bábätka. 
Sú zahnuté a majú otvory, ktorými prúdi k ústam a pokožke vzduch. Sú vyrobené z bezpečných materiálov, ktoré pokožku zbytočne nedráždia. Medzi krásne cumlíky môžeme zaradiť FRIGG cumlík Moon Phase, ktorý má otvory v tvare fázy mesiaca. Krásne spojenie dizajnu a praktickosti. 

 

Akú veľkosť cumlíka vybrať?

Ďalším kritériom pri výbere cumlíka je jeho veľkosť. Cumlík by nemal prekrývať dýchacie cesty bábätka. 
V našej ponuke nájdete rôzne veľkosti cumlíkov, pre vek 0-6 mesiacov a potom 6 a viac mesiacov. 

 

 

Starostlivosť o cumlík

Ak sa cumlík opotrebuje, je potrebné ho vymeniť. Je to približne každých 8 týždňov, ale samozrejme, to závisí aj od bábätka. Niektoré deti môžu cumlík prehryznúť veľmi rýchlo v období prerezávania zúbkov.
Cumlík treba pravidelne kontrolovať. Zistíte tak, či má praskliny alebo natrhnutú saciu časť. 

Cumlíky pravidelne sterilizujeme, nakoľko sú v priamom kontakte s ústami dieťaťa a tak zabránime zaneseniu infekcií. Na sterilizovanie môžete použiť sterilizátor cumlíkov, alebo horúcu vodu. 

Silikónové cumlíky sa vyznačujú väčšou odolnosťou aj v prípade sterilizácie. 

Očistenie nikdy nevykonávajte tým, že cumlík oblížete a tak ho dieťaťu ponúknete. Majte radšej v zásobe stále jeden cumlík navyše. 

Pravidelná výmena cumlíka má hlavne za úlohu ochrániť dieťa pred uvoľnením alebo odhryznutím sacej časti, čo by mohlo viesť k uduseniu. 
Tým, ako dieťa rastie potrebuje aj cumlík prispôsobený veľkosti ústnej dutiny. Preto cumlík vymeníme aj v prípade, že dieťaťu je už pôvodná veľkosť malá. 
Cumlíky meníme aj z hygienického hľadiska, presne tak, ako meníme zubné kefky. 

Využite taktiež krásny a praktický doplnok v podobe obalu na cumlíky. Puzdro na cumlík viete pripevniť na kočiarik alebo mať v taške. Cumlík po vybratí môžete rovno ponúknuť dieťatku. Je čistý a bezpečný na ďalšie použitie. 

Aby ste zabránili pádu cumlíka na zem, alebo v prípade, že ho dieťa vysunie z úst, použite klipy s retiazkou na cumlík.

 

Výhody a nevýhody používania cumlíka

Názory na používanie cumlíka nie sú jednoznačné. Dajte však na svoj rodičovský inštinkt a vnímajte potreby svojho dieťaťa.

Medzi výhody používania cumlíka patria:
upokojenie dieťaťa
pokojnejšie zaspávanie a spánok
zníženie rizika SIDS (syndróm náhleho úmrtia dieťaťa)
tíši bolesť a pomáha v období prerezávania zúbkov
lepšia alternatíva, ako keď si dieťa cmúľa palček alebo berie všetko do úst
moderné cumlíky dbajú na zdravý vývoj chrupu a ústnej dutiny dieťatka (ukončenie cmúľania by malo nastať cca v 1 - 1,5 roku veku dieťaťa) 

Nevýhody používania cumlíkov:
môže vplývať na kvalitu dojčenia a jeho predčasné ukončenie
návykové a po čase treba dieťa od sania cumlíka odúčať
u starších detí spôsobuje vyššie riziko zápalu stredného ucha

TIPY:
Ak sa pre cumlík rozhodnete, skúšajte, čo vášmu bábätku vyhovuje. Materiál, tvar, veľkosť. 
Nenúťte dieťa používať cumlík, ak ho odmieta. Môžete po ňom siahnuť v ťažkých chvíľach, keď ho neviete upokojiť, alebo v období prerezávania zúbkov. Možno práve vtedy dieťa samo prirodzene cumlík prijme. 
Majte pri sebe vždy jeden cumlík navyše. V prípade nehody ho viete vybrať z puzdra a dať dieťaťu. 
Cumlíky od značky FRIGG v kolekcii Daisy Night majú časť, ktorá v noci svieti a tak viete cumlík rýchlo nájsť. 

ODPORÚČANIE:
Odborníci sa zhodli na tom, že prvý cumlík by sme bábätku mali ponúknuť až približne mesiac po narodení. V tomto čase už má plne vyvinutý sací reflex. U detí, ktoré sa vedia prisať hneď a so saním problém nemajú môžete cumlík používať už skôr. 

Vek na odnaučenie od cumlíka uvádzajú odborníci i lekári do 3 rokov. Denné cmúľanie postupne ukončiť v cca jednom roku a nočné cmúľanie cumlíka do roka 
neskôr.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia